Menü Bezárás

Magamról

Életem színhelyei:

Kiskunhalas, ahol születtem és 14 éves koromig éltem

Budapest, ahol az általános iskolát befejeztem, középiskolát végeztem és felsőfokú képesítéseket szereztem, éltem családi, munkahelyi és közösségi életem több mint 50 éven át

Borsodgeszt, ahol kulturális programokat szervezek, festek, írok és kutatok több területen, főként névkutatásokat folytatok és néprajzi gyűjtéseket is végzek, immáron 10 év óta.

Végzettségeim:

BME Mérés és automatizálás szakon villamosmérnöki oklevél
ÉKME közlekedési kibernetika szakmérnöki oklevél
OTH-Jogi Továbbképző iparjogvédelem oklevél
Moszkva, Centralnij Institut Nemzetközi Szabadalmi Főiskolai oklevél

Szabadegyetemen, tanfolyamokon és mesterektől szerzett tudások:

Művelődéstörténet, nyelvtörténet, bibliatörténet és biblikus önismeret, bútorfelújítás, népi bútorfestés, mézeskalácsosság és tojásírókázás, gyümölcskertészet, gyógytorna

Adományozott cím: Senior tanácsadó – szellemi tulajdon jogvédelme területén

Fiam Fónyad Csaba informatikus-oktatástechnikus, bibliatörténész tanár, prófécia kutató, a budapesti könnyűzenei élet ismert szervezője, rendezvényfotós

Szakmai életút

Öt évig dolgoztam az iparban, utána az Országos Találmányi Hivatal (ma a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) főelőadója, majd tanácsosa lettem. Elbíráltam legalább 1000 találmányt. A Hivatal első számítógépes nyilvántartó rendszerének rendszerszervezője voltam. Szakmai és törvényességi szempontból ellenőriztem a védelemre javasolt szabadalmi bejelentéseket, megszerkesztettem az első Szabadalmi Módszertani Útmutatót stb.

Később az innováció és műszaki szellemi termékek jogvédője voltam szakértőként, tanácsadóként, szabadalmi ügyvivőként és innovációs vállalkozás igazgatójaként.

Képek néhány alkotásomról:

ÉLETKÉPEIM c. Életút írás

Állandóan foglalkoztató gondolataim

Összhang

Darabokra törtük a világot, helyre kell állítani a mindenséget tudatunkban:
A hitet (vallást) és a tudományt csak egyben (a teljességben) szabad szemlélni.
A test, lélek és szellem is csak együtt a teljesség.

A magyarság, a magyar nyelv és a magyar haza eltéphetetlen kötelékem.

A család, a fiam és a további legközelebb állókkal együttlét szeretetben.

A festés lélekemelő és belső tisztító művelet.

Vannak, akik tobzódnak az élet örömeiben, ezt vagy azt mindenki túlzásba visz. Én a tevékenységeket vittem túlzásba. Passzió vagy kényszer okán? Hol ez, hol az. Mára ebből a sokszínűség maradt meg. Ez viszont szinte a teljesség élményét adja.

Eleget kell tenni Isten parancsának, pl. a kertet művelni és őrizni kell. Az anyafölddel így kerülök imádságos kapcsolatba is: le kell hozzá hajolni, sőt olykor letérdelni. Egyébként is csak az válik sajátunkká, amit művelünk, gyakorlunk! És a jutalom: friss és jó gyümölcsöt szakíthatunk a fáról, ezen felül pedig a lelki felüdülés.

Hasonlóan vagyok a többi tevékenységgel is, amit csak művelek. A család és a kiterjedt ismeretségi kör révén írásaimhoz is kifogyhatatlan témát tartogat a múlt és jelen. Kaphatok-e elegendő időt, hogy mindent megírjak?